Gelincik Sarı Haşhaş Tohumu 1 kg
Sarı Haşhaş Tohumu 1 Kg
Haşhaş, Afyon'un en önemli lezzetlerinden biridir. Afyon'da üretilen ve tüketime hazır hale getirilen sarı haşhaş tohumu farklı şekillerde tüketilebilir. Anadolu'da haşhaş tarımı çok eski yıllara dayanmaktadır. Günümüzde Afyon'da üretilen haşhaş yine en çok üretildiği şehirde tüketilmektedir. Bunun nedeni ise Afyon'da haşhaşla birlikte hazırlanan çeşitli lezzetlerdir. Özenle yetiştirilen haşhaş zamanı geldiğinde toplanır ve Türkiye'nin farklı bölgelerine gönderilir. Yemek için kullanılan haşhaş kurutulmuştur. Bu nedenle haşhaş tüketimi herhangi bir zarar içermez. Kurutulmuş olarak satışa sunulan haşhaş genellikle sarı renkte tüketilir. Besin değeri oldukça yüksek olan haşhaş günümüzde farklı lezzetlerin hazırlanmasında kullanılır.
Sarı Haşhaş Tohumu Nerelerde Kullanılır?
Sarı haşhaş tohumu geniş kullanım alanında sahiptir. Kurulduğunda sarı renkte olan haşhaş genellikle mutfakta kullanılır. Hamur işlerinde, tatlı ve pastalarda kullanılan haşhaş hem sağlıklı hem de lezzetlidir. Bazı tüketiciler sağlıklı ve doyurucu besinler hazırlamak için yemeklerde, çorba ve tavuk ürünlerinde haşhaş kullanır.
Haşhaş, Gelincikgillere ait olan bir bitkidir. Ülkemizde en çok haşhaş üretimi Afyon'da yapılmaktadır. Haşhaş ağaçta yetişmez. Buğdaya benzeyen bitkilerde tarlada yetişir. Hasat zamanı geldiğinde toplanan haşhaş temizlenir ve kurutulur. Ardından 1 Kg paketler halinde satışa sunulur. Sarı haşhaş tohumu zincir marketlerde ve internet üzerinden tüketiciye ulaştırılır. Gelincik marka haşhaş tohumu uygun fiyata satışa sunulmaktadır.
Sarı Haşhaş Tohumu Özellikleri Neler?
Sarı haşhaş tohumu mutfaklarda sıklıkla tercih ediliyor. Haşhaş tohumu farklı şekillerde tüketilebilir. Tane olarak tüketilen haşhaş aynı zamanda dövülerek de tüketilebilir. Gelincik haşhaş tohumunun genel bazı özellikleri:
·1 Kg paketler halinde satışa sunulur.
·Paket üzerinde ürünün kullanım detayları ve tüketim detayları yer alır.
·Kek, pasta, poğaça, simit, tatlı, çörek yapımında kullanılır. İsteğe bağlı iç harçta veya dış süslemede kullanılabilir.
·Kısa sürede bozulmaz. Bu sayede hemen tüketilmesi gerekmez.
·Serin ve kuru ortamda ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır.
·Lezzetli, sağlıklı ve doyurucu özelliğe sahiptir.
·Kalsiyum, çinko, potasyum, demir, manganez ve bakır içerir.
·İçerisinde bulunan bakır özellikle kan hücrelerinin üretiminde etkilidir.
·Zengin lif içeriği sayesinde kabızlığa faydalıdır.
Sarı haşhaş tohumu özellikleri yukarıda yer aldığı gibidir. Haşhaş tohumu istek üzerine farklı hamur işlerinde, tatlılarda, yemeklerde, salatalarda kullanılabilir. Düzenli ve yeterli miktarda kullanıldığında fayda sağlar. Haşhaş tohumunu gereğinden fazla kullanmak doğru değildir. Haşhaş tohumu yüksek besin değerlerine sahiptir. OMEGA-3 ve OMEGA-6 yönünden de oldukça zengindir. Kalori açısından çok tehlikeli bir besin değildir. 1 yemek kaşığı haşhaş ortalama 47 kalori içerir. Hamur işlerinde ve tatlılarda doğru kullanıldığında lezzeti arttırır. İstek üzerine evde dövülerek de kullanılabilir. Dövülen haşhaşın kokusu ve aroması daha yoğun olur. Çünkü haşhaşın içindeki yağ da dövülme sonrasında açığa çıkar.
Sarı Haşhaş Tohumu Fiyatları
Türkiye'de haşhaş üretimi kontrollü olarak yapılmaktadır. Devlet kontrolünde yapılan haşhaş üretimi kısıtlıdır. Afyon'da yoğun olarak üretilen haşhaş sınırlı üretimden dolayı fiyatları da etkileniyor. Gelincik marka haşhaş tohumu 1 Kg paket olarak satışa sunuluyor. Paketin satış miktarı ise 60₺. Haşhaş hem marketlerde hem de internet üzerinde satışa sunuluyor. Mutfakta yoğun ilgiyle kullanılan haşhaş çeşitli zincir marketlerde yerini alırken uygun fiyat aralığında internet üzerinden de satışa sunuluyor. Haşhaş paketinin üzerinde ürünün tavsiye edilen tüketim tarihi, kullanımı ve detaylı bilgileri yer alıyor. 1 Kg paketler halinde satışa sunulan haşhaş uzun süre tazeliğini ve kalitesini koruyor. Haşhaşı kuru ve güneş ışığından uzak yerlerde saklamak önemlidir. Doğru saklama koşullarında ortalama 1 yıl korunabilir.